BEOGRAD – Polica predstavlja vrlo bitan detalj enterijera na koji možemo da gledamo kao na praktični ili ukrasni deo zida, ali i kao na kreativan način za pregrađivanje prostorije. Da bismo zaista postigli njen pun potencijal, uredan i istovremeno dekorativan izgled, neophodno je da napravimo dobru organizaciju svih detalja. Smernice za uređenje postojećih polica mogu da nam pomognu, kao i preporuke u izboru nekih od najmodernijih i najpraktičnijih modela polica koje je dizajnerski tim Forma Ideale pripremio.

Ako počinjemo od police koju već imamo u domu, potrebno je, najpre, detaljno je isprazniti i očistiti. Neke dekorativne predmete možda ćemo poželeti da uklonimo, a neke druge da dodamo, želeći da ostvarimo potrebnu sinergiju boja i tekstura. Saksije sa manjim biljkama su odličan izbor za kombinovanje sa knjigama i dekorativnim predmetima. 

Prema rečima dizajnera Forma Ideale jako bitno je da zaboravimo na prenatrpane police, jer one nemaju nikakvu estetsku vrednost u domu, a ni potrebnu prozračnost, već su vrlo često deo prostora gde se skuplja jako mnogo prašine koju je teško očistiti.

Prostorna organizacija police je izuzetno važna sa posebnim akcentom na proporcionalno uklapanje predmeta različitih dimenzija i ravnotežu. Izbor boja dekorativnih segmenata samo će kompletirati izgled police i dati određeno „raspoloženje” kompoziciji, kao u slučaju otvorene police BUKI.

Idealna za manje prostore radnih soba, ali i za dnevne i dečije sobe je polica BS-1613. Važno je da na nju ne stavimo previše knjiga i dekorativnih elemenata, jer je sama po sebi estetski privlačna i daje atraktivnost ambijentu.

Za sve koji traže više prostora za odlaganje polica ALANO R3 može biti pravi izbor, jer svojom formom unosi mogućnost odlične organizacije. Ovaj model police donosi dovoljno mesta za ramove sa fotografijama, omiljene knjige i pažljivo odabranu dekoraciju.

Elemente na polici  treba rasporediti tako da leva i desna strana budu ravnomerno ispunjene. Na police koje su do poda, dobro je odložiti elemente većih dimenzija, jer ćemo time učvrstiti kompoziciju i nećemo imati neželjeni efekat lebdenja većih predmeta sa gornjih polica. 

Knjige možemo da slažemo i vertikalno i horizontalno, kako bismo oslobodili prostor, a ukoliko su omoti knjiga koje posedujemo previše šareni, preporuka je da ih rotiramo tako da se vide samo stranice. To će dati utisak neutralnosti i pročišćenosti, ali i slobodu da se poigramo različitim oblicima, teksturama i bojama dekorativnih predmeta. 

I na samom kraju, dizajneri Forma ideale, skreću pažnju kako na estetsku, tako i na praktičnu stranu police MAURO. Ukoliko je dobro pozicionirana u prostoru, može nam poslužiti kao pregradni zid i tako učiniti naš životni prostor modernim, funkcionalnim, vedrim i prozračnim.