SOMBOR – Kažu da je najzeleniji grad u našoj zemlji – Sombor. Nekada sedište Bačko-bodroške županije u Ugarskoj, kojoj su pripadali i Subotica i Novi Sad, baštini arhitektonsko i kulturno nasleđe, a blizina Dunava je obezbedila prirodne lepote. Somborci se ponose stablima bođoša, lipa, kestena, platana, tise, u lepo uređenim drvoredima, kao i prepoznatljivim zgradama – Županijom, Gradskom kućom, Grašalkovićevom palatom i crkvama različitih religija.
“Ljudi, kao na retko kojoj destinaciji, mogu da se bave istorijom, kulturom, pozorištem, a da onda u prirodi neposredno vide uživo divlje svinje, jelene”, kaže Đuro Todorić, direktor Turističke organizacije Sombora.

U zdanju Županije nalazi se najveća slika u Srbiji – “Bitka kod Sente”, ulje na platnu veličine 4×7 metara.Nju je, za Milenijumsku izložbu u Pešti 1896. godine, naslikao bačkopalanački autor Franc Ajzenthut. Sve umetničke faze slikara svetskog ranga Milana Konjovića, možete upoznati u galeriji koja nosi njegovo ime.

“Galerija od 1966. godine donacijom legata slikara Milana Konjovića, do danas ima 1.084 dela. U momentu osnivanja fondacija Konjović je dao 550 crteža, pa je legat, do 92. godine života, dopunjavao”, kaže Milena Kovačić, direktorka Galerije.

RTS