BEOGRAD – Mladi inovator Nikola Krstić zajedno sa svojim timom, proizveo je zaštitnu masku LifeMask za višekratnu upotrebu, kao efikasno preventivno sredstvo zaštite protiv korona virusa i aerozagađenja. 

Krstić je javnosti već poznat po pametnoj rukavici za slepe „Anora“, koju je pre nekoliko godina izumeo kako bi olakšao život slepih i slabovidih osoba. Ovoga puta, zatečen zdravstvenim katastrofom koja je pogodila planetu, Nikoli je trebalo manje od mesec dana da od inicijalne ideje dođe do prototipa, a sada i serijske proizvodnje prve srpske originalne zaštitne maske. 

Ova maska sa zamenljivim vazdušnim filterima namenjena je za višekratnu ličnu upotrebu. Napravljena je tako da vazduh prolazi isključivo kroz višeslojni vazdušni filter, dok su ivice maske obložene memorijskom penom koja sprečava neželjni prolazak vazduha, što masku čini udobnijom i lakše prilagodljivom obliku lica korisnika. Najveća prednost ove maske je njena dugotrajnost. Naime, baza maske se može dezinfikovati (čišćenjem alkoholom, dezinfekcionim sredstvom ili prokuvavanjem), dok se vazdušni filteri vrlo lako menjaju u različitim vremenskim intervalima, naravno u zavisnosti od intenziteta upotrebe. Ova mogućnost je realizovana uz korišćenje najsavremenijih materijala od kojih je sačinjena baza maske, zbog čega i sama maska postaje ergonomična za višesatno korišćenje. 

Kome je namenjena maska? 

Prema Nikolinim rečima, ova maska olakšaće svakodnevicu svih građana Srbije u predstojećim danima, sada kada se svi polako vraćamo u normalan režim rada, ali uz neophodne mere zaštite koje je predložila struka. 

– S obzirom na to da su pred nama dani kada će normalne životne aktivnosti početi polako da se vraćaju u našu svakodnevicu, neophodno je da od trenutka kada izađemo iz kuće budemo maksimalno zaštićeni, svesni da idealna socijalna distanca neće biti uvek i svuda moguća, posebno kada je reč o gradskom prevozu, poslu, kupovini… Ova maska je namenjena građanima svih starosnih dobi, što znači da smo poučeni iskustvom ljudi sa dosadašnjim modelima maski, razvili i posebne maske za mališane, koje su prlagođene upravo njihovom licu. 

05.05.2020. Beograd LifeMaskTM 

Ekonomski faktor je takođe bio važan, napominje Krstić, jer Korona nije ugrozla samo javno zdravlje, već i budžete većine stanovnika ove zemlje. 

– Ukoliko uzmemo u obzir da obične zaštitne maske morate menjati prilikom svake upotrebe, jasno je da ovo može biti veliki izdatak za već osiromašen budžet. Zato sam dugo razmišljao kako da napravimo dovoljno efikasno sredstvo za zaštitu, koje bi na isti način bilo jednostavno za upotrebu i jeftino. Sa LifeMask smo uspeli u tome. 

Nikola je odlučio da prvi kontigent maski pokloni najugroženijem stanovništu iznad 65 godina starosti. Kako kaže, već sledeće nedelje će 2000 maski biti isporučeno na prave adrese. 

Gde se može nabaviti LifeMask? 

Od ove nedelje maske će biti dostupne u svim bolje snabdevenim apotekama i trgovinskim lancima. Za razliku od maski za jednokratnu upotrebu koje nisu hermetične i moraju se nabavljati i menjati više puta u toku dana, LifeMask se nabavlja samo jedom, obezbedjuje punu hermetičnost i bezbednost po zdravlje, dok se filter ulošci menjaju na svakih 7-10 dana. Zdravstvena ispravnost proizvoda LifeMask potvrdjena je od strane akreditovane laboratorije koja je izvršila sva potrebna ispitivanja, uključujući ispitivanje kvaliteta svih materijala koji se koriste za izradu maske. Agencija za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije svrstala je ovaj proizvod u registar nemedicinskih sredstava, tako da se na tržistu može naći kao maska za ličnu višekratnu upotrebu. 

– plan je da se u narednim danima proizvede dovoljan broj maski za tržište imajući u vidu da će potražnja porasti zbog neophodnosti poštovanja mera zaštite prilikom kretanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti u društvu, kaže Krstić. 

Više informacija, o samom proizvodu, uputstvima za korišćenje, dezinfekciju i naručivanje, možete dobiti na sajtu lifemask.rs