ATLANTA –Dok zemlje širom sveta trpe posledice restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije korona virusa, mnogi zvaničnici podstiču očekivanja javnosti da će biti razvijena vakcina protiv COVID-19 – ali, šta ako se to nikada ne dogodi? To bi značilo da će ljudi morati da nauče da žive sa korona virusom – u skladu sa preporukama stručnjaka, mere karantina koje su trenutno na snazi bile bi oprezno ukidane i postepeno bi se vraćale neke slobode koje inače čine deo svakodnevnog života.

Međutim, testiranje na korona virus i praćenje kontakata zaraženih takođe bi, na kraći vremenski rok, postali deo naših života, a u mnogim zemljama, nagli povratak na mere samozolacije bio bi moguć u svakom trenutku. Čak i u slučaju da budu razvijeni lekovi, bez vakcine nećemo moći da sprečimo ponavljanje epidemija.

“Postoje virusi protiv kojih još nemamo vakcine. Ne možemo načiniti apsolutnu pretpostavku o tome da će se vakcina uopšte pojaviti, ili da će, ako se pojavi, proći sve testove efikasnosti i bezbednosti”, kaže za CNN David Nabaro sa londonskog “Imperijal koledža”, koji je takođe specijalni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije za pitanje korona virusa.

Tanjug