BEOGRAD –UNICEF i Crveni krst Srbije uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) danas su povodom Međunarodng dana porodice podelili pakete za učenje i igru kako bi podržali ugrožene porodice tokom pandemije COVID-19.

UNICEF je osmislio i nabavio 3.200 porodičnih paketa za učenje i igru prilagođenih deci do 10 godina kako bi roditelji mogli da se igraju sa njima, navodi se u saopštenju i dodaje da je ta podrška ključna da bi deca zadržala osećaj normalnosti, a roditelji dobili smernice kako da se nose tokom boravka u kućama zbog pandemije i kako da organizuju svakodnenvi život sa decom. Dodatni paketi se dele deci u rezidencijalnim ustanovama i izbegličkim i migrantskim centrima.

USAID je podržao UNICEF u Srbiji sa 500.000 dolara u odgovoru na COVID-19, a ta sredstva se koriste za sprečavanje širenja korona virusa i ublažavanje uticaja epidemije kroz komunikaciju o riziku i učešće zajednice, obezbeđivanje ključnih higijenskih sredstava i prikupljanje i analizu podataka kako bi se unapredio celokupni odgovor na COVID-19.

Ambasador SAD Entoni Godfri rekao je da su na početku globalne krize, razmišljali kako da upare resurse sa potrebama koje je prepoznala Vlada Srbije i dopreme pomoć u Srbiju, i da im je bilo zadovoljstvo da podrže UNICEF.

Tanjug