UNS: Formirati SOS fond za podršku štampanim i lokalnim medijima

 

BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije traži od Vlade Srbije da, osim mera finansijske podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, formira i SOS fond za podršku štampanim i lokalnim medijima.

U Proglasu povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, UNS upozorava da je tiraž štampanih medija dramatično pao, dok su lokalni mediji ostali bez prihoda od marketinga, te izražava bojazan da će loš ekonomski položaj, dodatno ugrožen pandemijom korona virusa, dovesti do otpuštanja novinara i gašenja medija.

Smatra da je neophodno da štampani mediji dobijaju subvenciju po prodatom primerku do kraja vanrednog stanja i bar tri meseca po okončanju vanrednog stanja.

Navode da honorarci u lokalnim medijima (štampanim, elektronskim i onlajn) treba da budu obuhvaćeni merama koje važe za zaposlene u mikro, malim i srednjim preduzećima, a da bi te pogodnosti mogli da koriste samo oni poslodavci koji se obavežu da u narednih godinu dana neće smanjivati plate, honorare i broj zaposlenih i honorarnih saradnika za više od 10 odsto.

Tanjug

 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *