BEOGRAD – Predsednik Srpske narodne partije i ministar u vladi Srbije Nenad Popović ocenio je danas da su vlasti Crne Gore hapšenjem vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve do kraja ogolile svoje “antisrpsko, autoritarno i komunističko lice”. On je zatražio od Crne Gore da vladika Joanikije i ostali sveštenici SPC hitno budu pušteni iz pritvora, da se narodu omogući pravo da se moli i proslavlja svoje svece i da se hitno stavi van snage sporni Zakon o slobodi veroispovesti kojim se, navodi Popović, otima imovina SPC.

Popović je u saopštenju naveo da progon vernika i sveštenstva na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, koji zauzima posebno mesto u srcu svakog verujućeg Srbina, nije slučajan.

“To pokazuje da će antisrpski režim u Crnoj Gori čim prođe kriza zbog pandemije korona virusa krenuti da otme od Crkve i naroda manastir Ostrog i da će pokušati da uništi srpsko pravoslavlje i srpske korene Crne Gore”, naveo je Popović.

On je ocenio da se sada vidi značaj svih svakodnevnih litija organizovanih tokom zime protiv Zakona o slobodi veroispovesti, koji ocenjuje kao antihrišćanski zakon o otimanju svetinja nad kojim se zgrozila čitava Evropa.

Tanjug