ZAGREB –Lideri EU 27, uz konsultacije sa liderima sa Zapadnog Balkana, usvojili su ”Zagrebačku deklaraciju” koja sadrži rezultate video samita EU Zapadni Balkan održanog 6. maja.

”Pozivajući se na samite održane u Zagrebu 2000. godine, Solunu 2003. godine i Sofiji 2018. godine, EU ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona”, stoji na početku Deklaracije.

Dodaje se da su lideri sa Zapadnog Balkana ponovili svoju posvećenost evropskoj perspektivi kao svom ”strateškom izboru” .

”Kredibilnost ove posvećenosti zavisi i od jasnog informisanja javnosti i primene neophodnih reformi”, stoji dalje u tekstu.

Deklaracijom se poziva na jedinstvo i solidarnost u krizi izazvanoj korona virusom, a EU navodi da ostaje posvećena podršci regionu u borbi protiv pandemije i njenih društveno ekonomskih posledica.

Deo ”Zagrebačke deklaracije” odnosi se na paket od 3,3 milijarde evra podrške koju je EU mobilisala za pomoć regionu u rešavaju posledica krize koji uključuje trenutnu podršku zdravstvenom sektoru, podršku kasnijem socio-ekonomskom oporavku, ali i paket od 750 miliona evra makrofinansijske pomoći i 1,7 milijardi evra podrške Evropske investicione banke.

Tanjug