NOVI SAD – Posetioci Galerije Matice srpske u Novom Sadu imaće priliku da od sutra, pored izložbe “Inspirisani Italijom“, pogledaju i deo zaostavštine čuveneg arhitekte Dragiše Brašovana.

Ovu poklon-zbirku, koju je Galerija nedavno dobila na poklon od njegove supruge Viktorije Brašovan i ćerke Olge Kovačev, čine umetnička dela Mladena Josića, Sretena Stojanovića, Riste Stijovića, Antuna Augustinčića i drugih, ali i brojna dela primenjene umetnosti koja su bila deo njegovog životnog prostora.

“Upravo ovi lični predmeti izloženi su u Svečanom salonu i Velikoj sali Galerije Matice srpske, kako bismo u naš prostor uneli duh jednog velikana koji je obeležio razvoj moderne arhitekture i ostavio Novom Sadu brojna arhitektonska dela, među kojima se izdvaja zgrada Banovine”, izjavila je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Ona je nava da je sada predstavljen samo deo iz Poklon-zbirke Dragiše Brašovana, a nakon stručne obrade i neophodnih restauratorskih zahvata, u čast darodavca biće priređena izložba Poklon-zbirke.

Tanjug