BEOGRAD – Poslednja klapa dokumentarnog filma o čuvenom rukometnom finalu iz hale “Pionir” 1993. godine, tada moćnih timova Crvene zvezde i Partizana, pala je juče 23. maja na istom mestu, pod svodovima najpoznatije beogradske hale, tačno na godišnjicu utakmice koja je ostala u kolektivnom sportskom sećanju nacije. Dva tima predvođena budućim zvezdama svetskog rukometa, Nenadom Peruničićem, Draganom Škrbićem, Nedeljkom Jovanovićem, Dejan Perićem, Aleksandrom Kneževićem, Igorom Butulijom, Senjaminom Maglajijom, Zoranom Đorđićem i drugima, odigrala su sjajnu sezonu koja je svoj vrhunac imala u trećem meču finala plej-ofa.

Nezaboravnom, nesvakidašnjem, sa puno preokreta i ludom završnicom koja je najbolje opisivala godine u kojima smo tada živeli. O jednoj utakmici, ali i generaciji koja je ostavljena bez šanse da se takmiči na međunarodnoj sceni u najboljim godinama zbog sankcija uvedenih SR Jugoslaviji, priču je napisao rukometni novinar Žika Bogdanović, a produkcija Videostroj ušla u projekat snimanja filma. Jedan od glavnih aktera cele priče, čovek koji je na parketu hale “Aleksandar Nikolić” poslednjeg dana snimanja evocirao uspomene na čuveni gol koji je postigao u poslednjoj sekundi tog finala pre tačno 27 godina u dresu Partizana Nedeljko Jovanović, nije krio emocije.

“Niko od nas nije bio svestan da ćemo poslednji dan snimanja i naše završno okupljanje u “Pioniru” biti baš na dan utakmice. Tako je izgleda bilo suđeno. Bilo je lepo i interesantno. U nekoliko dana snimanja spakovali smo sve emocije i sećanja, ne samo na tu utakmicu, već i na sve ono što smo kao generacija prošli u tim burnim vremenima. Nadam se da će film imati jednu istorijsku vrednost, a da će naši potomci i nove generacije imati priliku da vide kakva su to bila vremena i kakvi smo to sportisti bili mi”, rekao je Jovanović.

Tanjug