NOVI SAD – Četiri javne garaže u Novom Sadu, tri podzemne i jednu nadzemnu, putem koncesije, gradiće austrijsko-srpski konzorcijum, potvrđeno je na sednici Gradskog parlamenta, koja je iz preventivnih razloga zbog Kovida-19 održana u Skupštini Vojvodine. Privatni partner ima rok od tri godine da garaže izgradi, pri čemu se ne opterećuje gradski budžet, a nakon izgradnje, koncesija će trajati 40 godina. Na poslednjoj sednici u ovom sazivu, pred odbornicima brojne tačke, među kojima odluka o prodaji zgrade Radničkog, plan generalne regulacije novog mosta, ali ponovno imenovanje Bojana Panaotovića za direktora Kulturnog centra.

Austrijska kompanija “Best in parking”, koja će zajedno sa novosadskom “Ino-bačkom” graditi i narednih 40 godina upravljati sa četiri javne garaže u Novom Sadu, u taj posao uložiće najmanje 22 miliona evra. Ugovorom je, između ostalog, predviđena izgradnja novih 1.130 mesta, cena parkiranja je od 75 dinara+pdv, koju koncesionar ne može da menja bez saglasnosti Grada, ali i to da je Grad sve vreme vlasnik budućih objekata.

“Deset posto prihoda od 13. godine, pripada Gradu, tako da će Grad 27 godina prihodovati od garaža bez obaveze da bilo šta ulaže. Isključivo poslovni rizik za ovaj aranžman nosi koncesionar. Ja verujem da ćemo dobiti za neke tri godine prve dve garaže, i da će Novosađani sa zadovljstvom dočekati da vide da se sistemski rešava hronični nedostastak parking mesta”, istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

RTV