Članovi Komisije SAD: SPC u Crnoj Gori s pravom strahuje od zakona

NJUJORK – Predstavnici američke Komisije za verske slobode ocenili su da su pravoslavci u Crnoj Gori na udaru Zakona o slobodi veroispovesti za koji, kako navode, Srpska pravoslavna crkva s pravom strahuje da je izgovor za oduzimanje njene imovine.

“U Crnoj Gori su napadnuti pravoslavni hrišćani. Od decembra traju protesti protiv Zakona o slobodi veroispovesti za koji mnogi veruju da će omogućiti vladi da oduzme versku imovinu. Srpska pravoslavna crkva s pravom strahuje da je zakon izgovor za oduzimanje njene imovine”, navode u autorskom tekstu za “Njuzvik” Džoni Mur i Nuri Turkel, članovi Komisije SAD za međunarodne verske slobode. Ova zabrinutost dovela je do velikih i konstantnih protesta širom Crne Gore, ističu oni u tekstu pod nazivom “U Evropi je na snazi progon Jevreja, muslimana i hrišćana. Sa tim se mora odmah prestati”.

Ograničenje verskih okupljanja tokom pandemije korona virusa, dodatno pogoršava tenzije, ocenili su Mur i Turkel, koje su u Komisiju za verske slobode imenovali republikanski predsednik Donald Tramp i predsedavajuća Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *