BEOGRAD – U Kruševcu će na Vidovdan, u nedelju 28. juna, kod Spomenika kosovskim junacima, biti obeležena 631. godišnjica od bitke na Kosovu. Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Kruševcom.

Izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodiće u nedelju u 12 sati državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja 631. godišnjice od bitke na Kosovu, saopštio je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vidovdan, 28. jun, državni je praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku, a na osnovu odredaba Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji.

Boj na Kosovu, koji se odigrao 28. (15.) juna 1389. godine na Gazimestanu u kolektivnom sećanju srpskog naroda simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva.

Taj događaj bio je prekretnica u nacionalnoj istoriji posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjić, a kako se navodi, Spomenik kosovskim junacima, gde će biti obeležena 631. godišnjica bitke na Kosovu, predstavlja simbol Kruševca.

Tanjug