BEOGRAD – Udruženje književnika Srbije zatražilo je danas odgovore i odgovornost onih koji su, kako navode, Desanku Maksimović proglasili “nižerazrednom” pesnikinjom u srpskim školama. Iz UKS poručuju da je zbirka “Tražim pomilovanje” među najboljim pesničkim knjigama na srpskom jeziku, a teme su i moderne i univerzalne, svevremene u aktuelnosti i vanvremene u trajanju.

Čini se, dodaju, da smeta što se u njima peva jezikom srpskog naroda i o njegovoj istoriji u potpuno savremenom ključu, koji smeta samo onima kojima je cilj gušenje srpskog identiteta i književnog nasleđa.

“Ovaj čin je i uvreda za naše učenike i njihove profesore, ali i samu Desanku, kada se tvrdi da se ‘vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj’. Koji autoriteti su to utvrdili i o kojoj epohi govore? I zašto se sumnja u stručnost naših profesora i nastavnika književnosti, kao i nivo zrelosti i svesti naših mladih”, pitaju iz UKS.

Tanjug