BEOGRAD – Produženo je radno vreme kovid ambulanti u svim domovima zdravlja i ambulante će radnim danima raditi od 7 do 20 sati, a vikendom od 8 do 18 časova. Iz Ministarstva zdravlja apeluju na građane koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od Covid-19, kao što su povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, da se prvo jave u posebnu kovid ambulanta matičnog doma zdravlja, kako se ne bi stvarale gužve u Klinici za infektivne bolesti i KBC Bežanijska kosa.

“U tim ambulantama ce svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, uraden brzi test”, navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građani treba da se jave u trijažnu službu Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS ili KBC Bežanijska kosa, gde će lekari navedenih zdravstvenih ustanova odrediti dalji način lečenja.

“Napominjemo da nije potrebno pozivati telefonskim putem domove zdravlja, već se odmah javiti lekarima u navedenim posebnim ambulantama i obaviti pregled”, navode iz Ministarstva zdravlja.

Prethodnih dana zabeležen je povećan broj građana koji su direktno dolazili u prijemnu ambulantu Klinike za infektivne i tropske bolesti, i to bez ikakvih simptoma ili sa simptomima drugih oboljenja, koja se lako i efikasno dijagnostikuju i leče u domovima zdravlja.

“Važno je da svi kovid suspektni građani, u cilju brze i efikasne trijaže, poštuju ovu proceduru i prvi pregled obave su svom domu zdravlja, u kovid ambulanti”, poručuju iz resornog ministarstva.

Tanjug