BEOGRAD – Beogradski kontrapunkt 2020, konferencija posvećena temi „Umetnost i mit danas”, emitovana je sinoć na Jutjub kanalu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, koji sa Ministarstvom kulture i informisanja godinama unazad okuplja relevantne umetnike iz celog sveta.
Zbog aktuelne pandemije, prvi put se razgovor održao onlajn te su se sagovornici javili iz svojih domova – Dmitrij Danilov iz Rusije, Eduardo Moga iz Španije, Tea Obreht iz SAD, Aleksandar Prokopiev iz Severne Makedonije, Vern Tisen iz Kanade i Hanes Hofbauer iz Austrije, uz reditelja Emira Kusturicu i ministra kulture Vladana Vukosavljevića u ulozi uvodničara i moderatora.

Kusturica je na početku ocenio temu razgovora kao divnu u ovo doba u kome upravo svedočimo stvaranju jednog novog mita, koji koliko jeste opasan, toliko je i korišćen kao sredstvo zastrašivanja ljudi.

“Živimo u doba mita korone, o kojoj se vrlo malo zna, a u kome, možda prvi put, učestvuju gotovo svi na planeti. Razgovarati o mitovima zaista je vrlo podsticajno danas, kada živimo u vreme instant-mitova, koji su veoma pažljivo ideološki projektovani kao baza savremenog čoveka”, smatra Kusturica.

Prokopijev je otvorio temu da li je pandemija koju preživljavamo neka vrsta opomene i alarm – svedočenje krahu civilizacije.

Vukosavljević se nadovezao rekavši da celo čovečanstvo prisustvuje rađanju novog mita, koji poput antičkih, ima junaka koji se posle velikog pada uzdiže. “Čovečanstvo doživljava pad usled gramzivosti i besprimernog uništavanja prirode, ali ta velika nesreća s druge strane dovodi i do regeneracije te prirode, koja poput kakvog mitskog junaka želi da kazni čoveka i vrati ga na pravi put. Elementi mita su tu: junak, pad, stradanje, ponovno ustajanje junaka izlečenog od grehova i zabluda koje je gajio pre svog pada. Nova generacija bi, svakako, mogla postati glavni junak jednog novog mita”, kazao je Vukosavljević.

Tanjug