BEOGRAD –  „Veoma smo zadovoljni rezultatima Hemofarma, jedne od najvećih farmaceutskih fabrika u okviru Štada grupe, koja radi u skladu sa visokim standardima kvaliteta i ima veoma povoljnu cenu“, izjavio je novinarima generalni direktor Štada grupe Peter Goldšmit.

Goldšmit je ponosan je na činjenicu da nisu morali da zatvaraju fabriku u Vršcu za vreme korona krize i što nisu imali nikakve incidente tokom tog perioda. Što se tiče subvencija investitorima u Srbiji, kao i programa pomoći Vlade Srbije privredi, on je poručio Štada neće tražiti pomoć države i istakao da je Hemofarm u borbi protiv pandemije bio veliki donator u opremi.  Goldšmit prognozira da narednih meseci neće biti lako, ali da Štada neće menjati planove investiranja u proizvodnju.

Goldšmit je precizirao da je Srbija prva zemlja koju je posetio posle otvaranja granica i potvrdio nastavak proizvodnje lekova u Hemofarmu i izvoza na međunarodno tržište, ističući da je ova kompanija veliki i značajan proizvodni pogon za Štadu. Ističući da je Štada zadovoljna pozicijom koju zauzima u Srbiji, Goldšmit je objasnio da svrha njegove posete ovog puta nije da razgovara o poslu. Došao je, pre svega, da zahvali zaposlenima i menadžmentu Hemofarma, jer su za vreme krize zbog pandemije COVID 19 sve vreme radili i proizvodili lekove.  Uz napomenu da je sada teško prognozirati situaciju u narednih 6 ili 12 meseci, jer će to zavisiti od zemlje do zemlje i  dužine trajanja karantina.

Dalja kretanja na tržištu lekova, prema njegovom mišljenju, zavisiće i od finansijskih mogućnosti sistema zdravstvenog osiguranja u pojedinim državama. To će se posebno osetiti na tržištima lekova koji se izdaju bez recepta i dodataka ishrani. Uprkos tome što Štada za sada ima dvocifreni rast, Goldšmit je podsetio da bi u obzir trebalo uzeti činjenicu da ljudi poštuju mere zaštite od virusa, što može uticati na nešto blažu sezonu gripa. Tu je i smanjenje kupovne moći stanovništva, pa će i to uticati na pad farmaceutskog tržišta.

Upitan o zalaganjima iz političkih krugova da bi velike kompanije, zbog nezaposlenosti, trebalo da vrate proizvodnju u matične zemlje, on je ponovio da Štada u Srbiji ima visoke standarde proizvodnje, kao što ih ima u Nemačkoj, ali uz bolju cenu. Kako je objasnio, ono što zabrinjava ljude je mogućnost da ne bude dovoljno lekova, u slučaju drugih epidemija, ali se taj potencijalni problem može rešiti pravljenjem zaliha lekova u zemljama potrošnje, umesto u zemljama proizvodnje.

O ovoj temi su vodeni razgovori i sa Vladom Srbije, koja je bila zabrinuta da lekovi ne odu van zemlje, rekao je Goldšmit, koji je izrazio razumevanje za Vladinu meru zabrane izvoza lekova u vreme vanrednog stanja, uveren da je rešenje uvek moguće naći kada se sedne i razgovara.

Povodom globalne trke u tome ko će prvi napraviti vakcinu protiv COVID 19, on je predočio da se Štada ne bavi vakcinama, ali je skrenuo pažnju na to da vakcine nisu magične.

„Postoji hitnost, ali se mora voditi računa o bezbednosti. Ne smemo da budemo nestrpljivi, jer se mora videti kako ce se COVID 19 dalje razvijati“, naveo je Goldšmit i ocenio da moramo da stavimo bezbednost na prvo mesto, ako želimo da dobijemo efikasnu i delotvornu terapiju.

„Za Srbiju je bitna otvorenost i mogućnost da se lekovi plasiraju i u Evropsku uniju i u Rusiju. Ono što je dobro, to treba zadržati“, zaključio je Goldšmit.