NOVI SAD – Novo kogeneraciono postrojenje izgrađeno je na rekonstruisanom toplotnom izvoru ”Jug”. Reč je o investiciji vrednoj 4,2 miliona evra, a tim povodom JKP ”Novosadska toplana” posetio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Ova velika investicija višestruko je značajna, a JKP ”Novosadska toplana” sama je finansirala izgradnju postrojenja. Ovakvo postrojenje pre nekoliko godina izgrađeno je i na toplani ”Zapad” kod Novog naselja, a cilj je da imamo što efikasniju i ekonomičniju tehnologiju grejanja, te da je sve uklopljeno u koncept zaštite životne sredine. Naša toplana istovremeno proizvodi i električnu i toplotnu energiju, i potpuno je van konkurencije u Srbiji i regionu. Rangirana je u nivou sa sistemima u skandinavskim državama. Zamenjeno je preko 200 kilometara toplovodnih cevi u poslednjih šest godina, a četiri puta je pojeftinjeno grejanje. Od velikog gubitaša, JKP ”Novosadska toplana” je postala stabilna firma koja ulaže u dugoročnu stabilnost. Ova investicija završena je u predviđenom roku, a produžili smo grejnu sezonu do 15. maja što ”Toplani” dodatno umanjuje period u kojem mogu da rekonstruišu sistem. Čekaju nas veliki projekti na polju energetske efikasnosti stambenih zgrada i javnih objekata, jer da bismo prešli na obračun po utrošku moramo imati energetski efikasne zgrade. Taj sistem se trenutno ne primenjuje najviše zbog toga što ima mnogo starih zgrada, i za građane bi takav obračun značio skuplje grejanje”, naglasio je gradonačelnik Vučević.

Prema rečima direktora JKP ”Novosadska toplana” Dobrosava Arsovića, od 2014. godine polovina vrelovodne mreže, stare preko 40 godina, je zamenjena.

RTV