NOVI SAD – Remek-dela rimskog vajarstva predstavljena su na jedinstvenoj izložbi “Roma Aeterna” (večni Rim) u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada. Izložba će za posetioce biti otvorena od 1. jula do 11. septembra 2020. godine, a danas je otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.
“Naziv izložbe je veoma upečatljiv. Od osnivanja Rima prošlo je 2800 godina, a za to vreme sijao je jakom svetlošću na istorijskoj pozornici čovečanstva i ostavio duboke tragove u različitim oblastima”, rekao je Vukosavljević.

Dela dolaze iz Fondacije Dino i Ernesta Santareli, društveno-korisne neprofitne organizacije koja je nastala da bi podstakla istraživanje i šširenje znanja iz istorije umetnosti i istorije Rima u Italiji i inostranstvu. Kustoskinja je Danijela Riči. “Kada se kaže večni grad, zna se da se govori o Rimu. Rimljani su imali izreku da svi putevi vode u Rim, a u naredna dva meseca put umetnosti za Rim ići će preko Novog Sada – Evropske prestonice kulture”, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na otvaranju izložbe.

RTV