NOVI SAD – Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić obišli su radove na obnovi fasada i krovova u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Reč je o realizaciji Programa sprovođenja mera tehničke zaštite na kulturnim dobrima i dobrima koja uživaju prethodnu zaštitu koja je počela 2017. godine, a od 2018. godine obnavljaju se i objekti u starom jezgru grada. Do sada je rekonstruisano 84 objekta, a u ovoj godini planira se sređivanje još 32.

“Obnova podrgađa i starog gradskog jezgra jedan je od najvažnijih programa koje realizujemo u okviru projekta Evropska prestonica kulture, jer ostaje kao legat budućim generacijama i otvara velike mogućnosti za dalji razvoj grada, posebno imajući u vidu planove za podgrađe koje bi trebalo da preraste u svojevrstan kulturno-turistički centar. Uloga kulture u razvoju turizma i ekonomije je nesporna, i više se stvari ne mogu razdvajati, već se moraju posmatrati i tretirati u sinergiji. Multidisciplinarni pristup je ono što karakteriše delovanje Grada i Uprave za kulturu, okupljanje ljudi raznih profesija oko iste ideje, a to je da ulepšamo naš grad, da ga opleminimo novim kvalitetnim sadržajima i da budemo u korak sa vremenom i razvojem. Imamo ogromnu podršku Republike Srbije da sprovedemo velike poduhvate poput ovog, a vrednost do sada ugovorenih radova iznosi blizu 340 miliona dinara”, istakao je Dalibor Rožić.

On je takođe naveo da Grad čuva kulturno i arhitektonsko nasleđe, ali i da je potpuno otvoren za novo i moderno.

“Dobar primer za to je revitalizacija tzv. Kineske četvrti koja polako postaje Kreativni distrikt i koja će biti meka stvaralaštva u najširem smislu, na raspolaganju kreativcima i umetnicima, ali i građanima. Decentralizujemo kulturu, otvaramo Kulturne stanice svuda po gradu, a cilj nam je da maksimalno aktiviramo Novosađane da učestvuju u društvenom i kulturnom životu, i da svi zajedno doprinesemo tome da Novi Sad postane još privlačnije mesto za život”, rekao je Rožić.

RTV