NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da je Novi Sad spreman da realizuje projekat Evropska prestonica kulture 2021.godine, ali da Evropska unija još nije donela odluku o pomeranju datuma za početak tog programa zbog aktuelne situacije sa korona virusom. Vučević je kazao da su pojedini gradovi, koji ove godine nose tu titulu, zatražili da se njihovi programi odlože za sledeću godinu, dok su gradovi, poput Temišvara, koji je uz Novi Sad, proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. tražili pomeranje datuma za 2022.godinu.

”Mi smo sa našim programom, budžetom i energijom, spremni da budemo prestonica od 1.jula 2021, kao i da se pomerimo za 1.januar 2022. godine. Ali, u Evropi sada vlada konfuzija i niko ne zna kakvo će biti stanje vezano za Kovid 19”, rekao je Vučević novinarima posle predstavljanja projekta mreže kulturnih stanica u Novom Sadu.

On je naveo da su gradovi koji su za ovu godinu proglašeni Evropskim prestonicama kulture zbog epidemije korona virusa doživeli debakl sa svojim programima i velike gubitke i da je u Rijeci, na primer, još u martu otpušteno 90 odsto ljudi koji su bili uključeni u taj projekat.

Dodao je da će konačnu odluku doneti Evropska komisija i Evropski parlament, a da gradovi mogu da se zvanično izjasne o tome uz saglasnost svojih vlada.

Tanjug