Afrički stil u letnjem ambijentu

BEOGRAD – Da li su i vaše prve asocijacije na daleku Afriku boje, ritmovi, nestvarne slike safarija, pustinja, životinje? A zamislite samo deo te slike u vašem domu, možda baš ovog leta. Ovaj koncept života daje sigurnost i podržanost kroz osećaj povezanosti sa majkom Zemljom i prirodom, a to je ono što nam je sve više potrebno. Dizajneri enterijera predlažu korisne smernice kako da preuredite dom u duhu egzotičnog stila Afrike i doživite malo autentične avanture baš u svom domu. Prigušene boje, prirodni matreijali dopunjeni afričkim ornamentima, skulpturama i slikama na kojima su naslikani predstavnici afričkih plemena, razni simboli, životinjski i kolonijalni motivi, samo su deo slike koja dominira tzv. afričkim stilom. Boje su sledeći nezaobilazni segment, počev od boja peska i pustinje, koje su omiljene ovog leta do šire paleta boja inspirisane Afrikom, koja ide od tople, narandžaste ili žute, neutralnih boja, mada neretko, u nekom paternu, mogu da se sretnu i crvena i crna.

Idealni primer je fotelje BARSELONA, koja predstavlja jedan od predloga kako da kreirate sinergiju boja koja će uneti duh Afrike u vaš dom, ali i kako da maštovito upotrebite dekoraciju i oživite ambijent. Možda već imate neke komade nameštaja u toplim bojama, a možda ćete se i opredeliti za kupovinu novog, poput ležaja MARBO, koji se odlično uklapa u ovaj stil i koji je pogodan za dodatnu dekoraciju. Moguće je koristiti materijale poput ratana i drveta, zatim i hladni metal, jer simbol starog sveta, drevne Afrike, je i metalno oruđe za rad koje je uglavnom ručno pravljeno. Komode i police, poput TV police CLIF CLFT235, u kombinaciji dekora koji ostavlja utisak neobrađenog drveta, i metala, koji se odlično uklapaju, odličan je izbor za ove ambijente.

I dolazimo do detalja za koji možemo reći čine „krunu“ ovog stila. Naglašena tekstura, neutralnih prirodnih boja, tapete sa naturalnim printovima, pletene, slamnate, korpe, kao i zemljani ćupovi sa granjem, deo su ovog stila. Skulpture životinja izrađene u drvetu, posebno životinja koje imaju poseban značaj u nekim afričkim plemenima, kao i skulpture raznih slimbola energija prirode, idealan su začin za jedan egzotičan safari ili afrički ambijent. Dizajneri enterijera Forma Ideale svakako preporučuju da pri izboru elemenata afričkog stila budete kreativni, ali da se pre uređenja doma informišete o Africi, životnim običajima naroda Afrike, pustinji, safariju i shodno tome izaberete baš vama svojstvene detalje.

 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *