BEŠENOVO – Ovogodišnji dobitnik “Bešenovske povelje” je pesnikinja iz Zrenjanina Dragica Stojanović za pesmu “Vera”, odlučio je žiri poetskog konkursa “Bešenovska prinošenja” koji, već šestu godinu za redom, raspisuje fruškogorski manastir Bešenovo. Tema ovogodišnjeg konkursa bila je „Ne damo svetinje jer one nisu dale nas“, a učestvovalo je do sada rekordnih više od 200 pesnika iz Srbije i niza drugih zemalja.

Odluka žirija u kojem su bili pesnik Blagoje Baković (predsednik), pobednici prethodnih konkursa Jovanka Novković Perge, Vladimir Jović, Boško Lomović i Sunčica Radulović Torbica, i iguman manastira Bešenovo, arhimandrit Arsenije Matić, o ovogodišnjem dobitniku „Bešenovske povelje“ bila je jednoglasna.

Žiri je, takođe jednoglasno, odlučio da dodeli i dve druge i četiri treće nagrade, kao i više pohvala. Ovogodišnji dobitnici drugih nagrada su Jelena Kalajdžija iz Bijeljina, za pesmu„Sazdailje opipljive nebeskim rukama“, i Tripko Draganić iz Podgorice, za pesmu „Troji-čindanski sabor u Podgoroci“.

RTV

Foto: multivis