NOVI SAD – Borba petogorišnje Ive Milenkovski počela je prevremenim rođenjem, a nedostatak kiseonika tokom njenih najtežih dana, za posledicu je imao cerebralnu paralizu. Zahvaljujući jakoj volji, upornosti i vežbama koje svakodnevno radi kod kuće i na terapijama, Iva danas može da napravi nekoliko samostalnih koraka i šansu da sigurniji korak dobije u americi. Međutim, za tu operaciju i kasniji oporavak u Srbiji, njenoj porodici nedostaje oko 73 hiljade evra.

Do danas, Iva je pobedila uređaje za reanimaciju, meningitis, oštećenje jetre, sepsu i brojne komplikacije koje su je pratile od rođenja, a uprkos pojačanom tonusu ekstremiteta, odnosno cerebralnoj paralizi i ne baš optimističnim prognozama lekara, ona je uspela da stane na noge. Šansa da poboljša to stanje u Americi košta 65.000 evra, a porodici je nakon toga neophodno još oko 8 hiljada evra za nastavak lečenja u Srbiji.

“Neprijatelj ove dece je rast, što više rastu njima se tonus pojačava, tako da ste u jednom začaranom krugu, korak napred, pa nazad. Lekari iz Amerike garantuju da će se njeno stanje makar 50% popraviti, odnosno da će ona moći samostalno da hoda, da će moći da potrči, da hoda po svim podlogama u smislu trave, betona, da joj te neke stvari ne predstavljaju problem, tako da bi to za nas bio veliki napredak, i nadamo se da ćemo uspeti u tome”,rekla je Ninoslava Milenovski, Ivina mama.

RTV (Maja Guzijan)

Foto: RTV