NOVI SAD – Već decenijama unazad pratimo priču Džejmsa Bonda najpoznatijeg tajnog agenta na svetu. Međutim, da li smo se ikada zapitali kako se javila ideja Janu Flemingu da stvori taj lik, koji će postati planetarno popularan? Ta priča ima jednu zanimljivu pozadinu, odnosno osobu sa kojom se povezuje, a čije je ime Duško Popov.

Duško Popov rođen je u Titelu 1912-te, u jednoj uglednoj i bogatoj porodici srpskih trgovaca, koja vodi poreklo iz Novog Miloševa. Detinjstvo je proveo u Dubrovniku, a studije završio u Beogradu i Frajburgu. Tokom školovanja, strast su mu bili brzi automobili i žene, a stekao je i veliki krug prijatelja širom Evrope. U Nemačkoj upoznaje misterioznog Johana Jebzena, nakon čega njegov život ide u drugom smeru.

,,Johan i Duško su bili jako sličnih temperamenata i zajedno su vrlo često upadali u probleme. Bili su protiv komunizma bili su protiv tadašnje vlasti i to je rezultiralo jednom prilikom da je Duško bio uhapšen, a biti uhapšen kao komunista u to vreme je značilo sigurnu smrt. Da bi pomogao svom prijatelju Johan je pozvao svog oca u Beogradu, otac je preko svojih političkih veza kontaktirao našu vladu, naša vlada je opet kontaktirala nemačku vladu i postoje priče da je gering sam izdejstvovao da Duško bude pušten ali i proteran iz Nemačke”,rekla je Ivana Zec, kostoskinja muzeja “Žeravica.”

RTV(Nemanja Popadić)