BEOGRAD, BERLIN – Obaveza dvonedeljnog kućnog karantina nakon povratka u Nemačku verovatno je razlog da se manji broj pripadnika srpske dijaspore u toj zemlji odlučuje na put ka Srbiji i regionu.

“Pored toga, a naročito ako je reč o porodicama sa školskom decom, razlog je i činjenica da u nekim nemačkom pokrajinama školska godina još uvek traje. Međutim, obaveza dvonedeljnog kućnog karantina ili posedovanje negativnog testa igra ulogu u onim pokrajinama u kojima će naredna školska godina početi početkom avgusta”, navode za Tanjug u Ambasadi Srbije u Berlinu.

Kako kažu, građani Srbije koji žive i rade u Nemačkoj se redovno obraćaju Ambasadi sa brojnim upitima, a u poslednje vreme češće u vezi sa situacijom u Srbiji ili u zemljama tranzita ka Srbiji u pogledu virusa korona.

Zato Ambasada savetuje svim građanima Srbije u Nemačkoj da redovno prate informacije koje se ažuriraju na sajtu Ambasade ili na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije i da se obavezno informišu o obavezama i merama koje moraju poštovati kako u Srbiji, ukoliko je to cilj njihovog putovanja, tako i u Nemačkoj prilikom povratka.

Tanjug