BEOGRAD – Da koronavirus ne posustaje najbolje pokazuje podatak da je u kovid ambulantama na teritoriji Beograda za 24 sata pregledano 3.225 osoba. Bolnički kapaciteti popunjeni su više od 90 odsto. Koronavirus je do sada u Srbiji potvrđen kod 18.983 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 418 ljudi. Do sada su testirane 507.002‬ osobe. ‬Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 sata umrlo 13 zaraženih, a virus je potvrđen kod još 344 osobe. Na respiratoru je 170 bolesnika.

Lekari kažu da su beogradske bolnice pune, a među obolelima najviše je osoba starosne dobi od 30 do 50 godina. U kovid sistem ušao je i Institut za reumatologiju sa više od 100 postelja, a po potrebi pacijenti iz Beograda šalju se u Smederevo, Požaravac, Belu Palanku… Među obolelima su i zdravstveni radnici. Njih 70 je hospitalizovano, dok je još 500 pozitivno na koronavirus i nalaze se u samoizolaciji.

Ministar zdravlja je još jednom apelovao na građane da ne idu u masu, da ne budu sa više ljudi posebno u zatvorenom prostoru, da nose maske i drže distancu. Pošto korona ne posustaje, a očekuje se da tokom jeseni i zime njen talas bude još jači, počela je priprema za gradnju novih bolnica. Ministar Aleksandar Vulin obišao je vojni kompleks “Zemun ekonomija” na Batajničkom drumu gde će u najkraćem roku biti izgrađena kovid bolnica.

RTS, Tanjug, FoNet