BEOGRAD – Prema poslednjim informacija, u Srbiji je koronavirus registrovan kod još 325 osoba, a kovid 19 odneo je još 8 života. U poslednja 24 časa testirano je 7.434 ljudi, od čega je koronavirus potvrđen kod njih 325. Od posledica zaraze preminulo je još 8 ljudi, a na respiratorima je 86 pacijenata. Od početka epidemije u Srbiji je potvrđeno 15.829 slučajeva korona virusa, a preminulo je 306 osoba.

U Kliničkom centru Kragujevac trenutno je smešteno 125 pacijenta koji su oboleli od virusa korona, od kojih je osam na respiratorima, a u Opštoj bolnici u Novom Pazaru ukupno je hospitalizovano 183 pacijenta, a troje je na respiratorima, kaže zamenik direktora Kliničkog centra u Kragujevcu i koordinator Ministarstva zdravlja za kovid Slobodan Milisavljević.

On je rekao da se u poslednjih nekoliko dana uočava povećanje broja zaraženih i da se to vidi po broju pregleda u trijažnom centru doma zdravlja i po broju hospitalizovanih u Kliničkom centru Kragujevac.

Milisavljević navodi da je Klinički centar Kragujevac pokriva oko 1,8 miliona građana Srbije, uključujući Tutin, Novi Pazar i Sjenicu i da su u obavezi da zbrinjavaju i pacijente koji ne mogu da budu zbrinuti u Opštoj bolnici Novom Pazaru.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktori kliničko – bolničkih centara apelovali su danas na građane da ozbiljno shvate situaciju izazvanu korona virusom i da poštuju i primenjuju sve propisane mere zaštite kako bi sačuvali sebe i druge od ove infekcije.

“Želimo da zamolimo svi zajedno u ime svih medicinskih radnika koji su sada u skafanderima i maskama, da se građani pridržavaju preporučenih mera, jer svako nepoštovanje mera dovodi u opasnost kako njih, tako i njihove najbliže i stvara teret za ljude koji rade danonoćno. Molim vas za razumevanje i da uvažite naš apel“, poručio je ministar Lončar.

Tanjug, RTS