BEOGRAD – Prvi svetski rat počeo je na današnji dan 1914. godine – Austrougarska objava rata Srbiji stigla je na način na koji nikada ranije jedna zemlja nije objavila rat drugoj – poštom, tako da su je svi mogli pročitati, a zbog čega u prvom trenutku, mnogi ipak nisu u nju poverovali.
Nikola Pašić, predsednik srpske vlade i ministar inostranih poslova, primio ju je u niškom hotelu “Evropa”. Poštar koji mu je uručio ratnu objavu kasnije je posvedočio prve Pašićeve reči: “Austrougarska nam je objavila rat. Naša stvar je pravedna, Bog će nam pomoći.”

Veliki rat, kako je nazivan do početka Drugog svetskog rata, jedan je od najznačajnijih ratova koje je Srbija vodila i koji zajedno sa Balkanskim ratovima bio borba za oslobođenje i ujedinjenje, trajao je do 11. novembra 1918. godine, podseća istoričar dr Aleksandar Životić.

“Srbija je u taj rat ušla, jer je bila napadnuta. Bio je to rat u kome je Srbija podnela ogromne žrtve, koje ni danas nisu precizno utvrđene, ali je svakako, zasigurno, stradala trećina vojno sposobnog stanovništva”, rekao je Životić za Tanjug i podsetio da je Srbija tada praktično porazila tri velike imperije.

Srbija je iz Velikog rata izašla kao pobednica i stvorila jugoslovensku državu, podsetio je Životić.

U Prvom svetskom ratu, učestvovala je većina velikih svetskih sila, grupisanih u dva sukobljena saveza – Saveznika okupljenih oko Antante i Centralnih sila. Pod oružjem je bilo više od 70 miliona ljudi, a od toga oko 60 miliona je bilo mobilisano u Evropi. Poginulo je više od 10 miliona ljudi, a oko 20 miliona je ranjeno, podsetio je Životić na zvanične brojke.

Tanjug