NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obratio se predstavnicima medija nakon sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije, a povodom aktuelne epidemiološke situacije. On je naglasio da su postojali predlozi za uvođenje rigoroznijih mera, kao i to da je ovo verovatno poslednji pokušaj da se izbegne vanredna situacija u gradu, a da se to može postići samo odgovornim ponašanjem građana i poštovanjem donetih mera.

“Podaci u vezi sa trenutnom epidemiološkom situacijom na teritoriji Novog Sada, zaključno sa jučerašnjim datumom, pokazuju da je 55 novozaraženih u gradu, i da imamo ukupno 469 aktivnih slučajeva. Proteklog petka, 2. jula, taj broj je iznosio 301, što pokazuje da se krećemo u opsegu od 30 do 50 novozaraženih dnevno. Došlo je do povećanja broja obolelih koji imaju takve simptome da zahtevaju kliničko lečenje, i njih je 10,3%, dok je 89,7% onih sa blažim oblicima ispoljavanja simptoma. Uglavnom je u pitanju mlađa populacija, prosek godina zaraženih je od 30 do 50, a penzioneri su i dalje poprilično zaštićeni, jer nam je starija populacija disciplinovana.

Imajući u vidu ove podatke i sve veću opterećenost zdravstvenog sistema, moram da pohvalim zdravstvene radnike, koji se lavovski trude i rade svoj posao na najodgovorniji način. Otvaranjem novih kovid-ambulanti, bolje i lakše se organizuje prijem sve većeg broja zahteva pacijenata za pregledima. Naša namera je da Novi Sad ne bude potencijalno stecište noćnog života za vikend, ne ulazeći u to da li će biti zabrane kretanja u državi. Mi smo doneli određene mere koje podrazumevaju skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekta do 23 časa, zabranu organizovanja proslava u zatvorenom prostoru za više od 50 ljudi, dok trgovinski objekti, kao i predškolske ustanove, moraju da pojačano vrše dezinfekciju i preduzimaju druge preventivne mere”, rekao je gradonačelnik Vučević.

RTV