NOVI SAD – Živojin Novkov, baletski igrač, koreograf i pedagog u penziji, preminuo je u 82. godini života u Novom Sadu, u petak 3. jula 2020. godine.
Sahrana će se održati u ponedeljak, 6. jula u 13 sati na Uspenskom groblju u Novom Sadu. Živojin Žika Novkov, balet počinje da uči u Baletskom studiju Milene Popović, a zatim pohađa Državnu pozorišnu školu – Baletski odsek u Novom Sadu.

Od 1. septembra 1958. godine postaje član baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta i vanredno završava srednju Baletsku školu. U Srpskom narodnom pozorištu je 1973. godine stekao status epizodnog soliste. Sa Baletom Srpskog narodnog pozorišta gostovao je u Italiji, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Rumuniji, Mađarskoj, Egiptu… Sa osećajem za pokret i jakim scenskim izrazom, odigrao je mnogo uloga koje karakterišu groteska i dramski izraz. Godine 1981. odlazi na specijalizaciju za koreografa na Ruski institut za pozorišne umetnosti GITIS u Moskvi.

Iz Srpskog narodnog pozorišta odlazi u penziju 1978. godine i u periodu do 1992. godine nastavlja rad kao pedagog i koreograf Baletske škole u Peruđi (Italija), baletskog ansambla Pozorišta u Pečuju (Mađarska) i Univerziteta u Alabami (Birmingem, SAD). Nakon toga radio je kao pedagog i koreograf u Srpskom narodnom pozorištu i Baletskoj školi u Novom Sadu.

RTV