NOVI SAD – Od četvrtka u Galeriji Matice srpske biće realizovan raznovrstan program. U četvrtak, 9. jula od 21.00 sat u okviru manifestacije Leto na Trgu galerija u zajedničkom vrtu GMS i SZPB biće održan kviz “Koliko smo “kulturni”?” sa Nikolom Kostićem Li Menom, koji će pripremiti specijalna pitanja iz oblasti likovne umetnosti, književnosti, istorije, pozorišta i filma kako bi publika proverila svoje znanje iz oblasti kulture. U petak, 10. jula, u 19.00 sati u okviru pratećeg programa Inspirisani Italijom, biće održano predavanje Italija i srpski književnici, Milice Milošević, studentkinje komparativne književnosti. U subotu, 11. jula, od 10.00 do 18.00 sati roditelji sa decom mogu uživati u avanturiDva grada koje Dunav spaja – Budim + Pešta isaznati kako je mladi Sava Tekelija otkrivao Peštu i ostavio za sobom velelepno zdanje koje i dan danas nosi njegovo ime, kao i kako je izgledao ovaj grad na Dunavu i život u njemu pre više od 200 godina.

Predavanje: Muzeji Napulja – pogled iznutra

9. jul 2020. godine u 21.00 sat

Vrt GMS i SZPB, Trg galerija 1-2

Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Belјanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića svakog leta novosadskoj publici nude besplatne kulturno-umetničke programe na otvorenom. Naši sugrađani mogu u večernjim satima da učestvuju u atraktivnim sadržajima koji prikazuju raznovrsnost svetske i nacionalne kulturne baštine i značaj njihovog očuvanja. Svakog četvrtka od 2. jula do 27. avgusta 2020. godine, u 21.00 sat, moći će da uživaju u opuštajućoj atmosferi zahvalјujući putopisnim pričama, kvizu o umetnosti, koncertima, filmskim projekcijama i predavanjima.

llustracija, leto, na, trgu, 2020
Galerija Matice srpske

Ovog četvrtka, 9. jula u 21.00 sat u okviru programa Leto na Trgu galerija posetioce očekuje kviz Koliko smo “kulturni“? sa poznatim kviz-masterom iz Novog Sada, Nikolom Kostićem Li Menom, koji će pripremiti specijalna pitanja iz likovne umetnosti, književnosti, istorije, pozorišta i filma kako bi publika proverila svoje znanje iz ovih oblasti. U društvu svoje četvoročlane ekipe imaćete priliku da se igrate, uživate, saznate nešto novo, ali i da osvojite lepe „muzejske nagrade“. Ekipu od četiri člana potrebno je prijaviti na telefon 021 4 899 013 do srede, 8. jula.

Ovogodišnja manifestacija realizuje se u okviru platforme “Tvrđava mira” – četvrte programske platforme projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i “Kaleidoskop kulture” koje imaju zadatak da afirmišu Novi Sad kao simbol mira, zajedništva i tolerancije. Realizaciju manifestacije Leto na Trgu galerija 2020. omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

RTV