BEOGRAD – Tokom sinoćnjeg protesta povređena su 43 policajca, a jedan od njih ima frakturu lobanje i potres mozga, rekao je danas direktor policije Vladimir Rebić. “U nadležnu zdravstvenu ustanovu javila su se 43 policijska službenika, jedan kolega ima frakturu lobanje i potres mozga, nadam se da će mu brzo biti dobro. Zabrinuti smo za njegovo i zdravlje svih policijskih službenika”, rekao je Rebić na pres konferenciji.
On je dodao da jedan broj policajaca sa lakšim povredama nije želeo ni da se javlja lekarima.

“Zato želim da čestitam pripadnicima policije koji su bili angažovani i sprečili eskalaciju nasilja na ulicama”, rekao je Rebić.

Sila primenjena tek kada više nismo imali izbora

Direktor Policije Vladimir Rebić izjavio je danas da sinoć nije bilo propusta u radu policije tokom protesta ispred Skupštine i naglasio da je sila primenjena tek kada više nije bilo izbora.

Rebić je kazao da je bio skandal ponašanje jednog dela građana, oko 200 njih, koji su učestvovali u “vandalskom delu”.

„Krvave glave i krvave noge policajaca su dokazi. Ta grupica je napala policiju, koja je bila uzdržana sve dok je mogla da trpi, i zato smo imali 43 povređenih“, istakao je on.

Rebić je, na konferenciji za štampu, ukazao da čuvari reda nisu primenjivali silu, sve dok životi policajaca nisu visili o koncu.

Naglasio je da ne postoji nijedna ozbiljna konstatacija da je policija primenila prekomernu silu.

Ukazao je da su u Francuskoj i drugim evropskim zemljama policajci delovali brutalnije kada su demonstranti primenjivali manju silu.

„Trpeli smo i kamenice, flaše, konzerve. Ne znam čime sve nisu pokušavali da naude policijskim službenicima. Kada više nije bilo izbora morali smo da primenimo silu, da ih rasteramo sa tog prostora“, objasnio je on.

Rebić je kazao da za sada nema podataka o ispaljenom suzavcu, ali je dodao da je ispaljeno koliko je trebalo da ne bi došlo do uzrožavanja života policajaca i državne imovine.

„Nije bilo propusta u radu policije. Imali smo ranije niz slučajeva demonstracija koje su prolazile mirno. Nismo želeli da provociramo. Zbog te činjenice smo trpeli i povukli se u skupštinu, dok se nismo konsolidovali i zatim izbacili lica koja su upala napolje“; odgovorio je na pitanje da li je bilo propusta u delovanju policije prilikom obezbeđenja skupštine.

Rebić je naglasio da je tendencija policije bila da ne primenjuje silu do krajnjih granica.

„Iskoristili smo priliku da ih potisnemo bez primene sile. Kada je došlo do ugrožavanja života policije reagovali smo na način na koji smo reagovali“, ponovio je on.

Privedene 24 osobe zbog nasilja

Zbog nasilja ispred skupštine i u okolnim ulicama policija je privela 24 osobe, od kojih su 23 zbog prekršaja, a jedna osoba zbog krivičnog dela, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je načinjena prilična šteta MUP-u i da su huligani zapalili pet službenih vozila, kao i da je oštećena oprema policajaca: 71 štit, 65 vizira, 19 palica, šest ručnih radio stanica i 18 šlemova.

Rebić je dodao da su oštećena i dvoja vrata na ulazu u skupštinu.

“To je ogromna šteta koju moramo da nadoknadimo”, rekao je Rebić.

Istakao je da je policija izuzetno profesionalno postupila i uspela da stavi vrlo brzo pod kontrolu javni red i mir, kao i da zaštiti građane od pokušaja huliganstva na ulicama.

Rebić je najavio daće vrlo brzo, već u toku dana, svi privedeni biti procesuirani.

Dodao je da će nakon analize video nadzora biti identifikovani i drugi huligani koji su činili nedela i da će svi biti vrlo brzo procesuirani.

Upitan da li su identifikovana lica koja su palila policijska vozila, Rebić je rekao da su za sada uspeli da identifikuju jednu osumnjičenu osobu koja će verovatno već u toku dana biti sprovedena nadležnom javnom tužilaštvu za paljenje dva policijska vozila.

Radimo i na identifikovanju drugih osoba koje su palile i ostala tri policijska vozila, dodao je Rebić.

“Nećemo dozvoliti huligansko ponašanje, ulazak u Narodnu skupštinu niti u bilo koji štićeni objekat u Republici Srbiji ili nasilje na ulicama”, rekao je ranije Rebić za RTS.

Tanjug