BEOGRAD – Po uzoru na državu Rumuniju, čiji je predsednik  Klaus Johanis potpisao dekret, kojim je proglasio 16. avgust za Nacionalni dan svesti o nasilju nad hrišćanima i sećanja na svete mučenike Konstantina Brankovana i njegove sinove, isti tako i Srbija treba da uvede svoj Nacionalni hrišćanski dan, kada će se sećati srpskih velikomučenika i stradalnika kao što su Sveti Teodor Vršački kome su Turci ostali kožu, Svetog Vukašina iz Klepaca kome su ustaše isekli sve organe, Svetih mučenika Jasenovačkih i Svetih mučenika Šajkaškoj i Svetih mučenika Hercegovačkih itd. – izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige (SL).

Na taj dan sećaćemo se stradanja svih naših junaka i svetaca koji su svoj život posvetili veri Hristovoj, i položili život za pravoslavnu veru, Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i svoju otadžbinu, čime ćemo nove generacije podsećati na svoj nacionalni identitet i učiti ih istinskim hrišćanskim vrednostima – ističe Đurđev.

Hrišćanstvo u celom svetu je na meti drugih vera, a hrišćani pred stalnim pretnjama, ali isto tako ne treba zaboraviti koliko je ugrožena i Srpska pravoslavna crkva, i njene svetinje, a samim tim i vernici SPC koji su izloženi konstantnom progonu i nasilju, što se naijzraženiji čini na prostoru južne srpske pokrajine i susednoj Crnoj Gori, zato nam je neophodan Nacionalni hrišćanski dan kada ćemo pokazati još veće jedinstvo države i crkve – zaključuje Đurđev.