SREMSKA MITROVICA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija želi da sačuva vojnu neutralnost, sigurnost, stabilnost i mir, ali i u sigurnu odbranu zemlje, ako zatreba, te najavio dodatna, do sada najveća finansijska sredstva u odbrambenu industriju.
“Želimo da sačuvamo vojnu neutralnost, da budemo svoj na svome, ulagaćemo novac i verujem da ćemo, ne želeći da učestvujemo u bilo kakvoj trci, uvek moći da garantujemo sigurnost, stabilnost i mir. Što ste jači, imaćete snažnije preventivno dejstvo na onoga koji misli da vojnom agresijom može da izvrši neke političke ciljeve”, rekao je Vučić.

On je rekao da će do sada najveća, dodatna finansijska sredstva, biti uložena u odbrambenu industriju.

Primetio je da svi u regionu, i pored finansijskih problema, imaju novca da se naoružavaju.

Vučić je danas obišao 15. tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni “Boško Palkovljević Pinki” u Sremskoj Mitrovici, gde je prisustvovao prikazima sposobnosti tenkovske čete i modernizovane artiljerijske baterije sistema “Oganj”.

Vučić kaže da je danas video obučenost, pripremljenost, posvećenost i predanost u radu tenkista, ali i promene koje se unose u aritiljerijsko-raketne jedinice.

“Mislimo da su te jedinice jedan od najsnažnijih delova naše armije”, rekao je Vučić.

Kaže i da Srbija gleda da namensku industriju u teškim uslovima, kad ni SAD ne ulazi u ratove i kada nema mnogo tržišta za prodaju oružja, osnaži.

“Ne možemo da pratimo poklone i donacije koje pojedine NATO zemlje u okruženju dobijaju od SAD i drugih zemalja i moramo sami da se borimo i čuvamo mir i budućnost”, rekao je Vučić.

Tanjug