VAŠINGTON – Priča da je Rusija novčano nagrađivala talibane za ubijanje američkih vojnika je još jedna lažna vest izmišljena s ciljem da se nanese šteta meni i Republikanskoj stranci, objavio je američki predsednik Donald Tramp na svom Tviter nalogu, prenosi AP. Zakonodavci u Predstavničkom domu američkog Kongresa tražili su od predsednika da se izjasni povodom ovih tvrdnji, a demokrate su ga optužile da se “klanja” ruskom predsedniku Vladimiru Putinu rizikujući živote američkih vojnika.

“Ta vest je laž smišljena s ciljem da se nanese šteta meni i Republikanskoj stranci. Tajni izvor (koji se spominje) verovatno ni ne postoji, kao uostalom ni ta priča”, ocenio je Tramp.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O Brajen izjavio je da izveštaj u startu nije predstavljen predsedniku jer nije bio “proveren i nije bilo konsenzusa u obaveštajnoj zajednici o tom pitanju”.

Tramp je pod pritiskom zakonodavaca na Kapitol hilu da se javno oglasi povodom kontroverznog izveštaja.

“Mnogi od nas ne shvataju njegov (Trampov) afinitet prema autokratskim vladarima koji žele zlo Americi”, izjavio je predsedavajući komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, demokrata iz Nju Derzija, Adam Šif.

Tanjug