NOVI SAD – U novosadskom Arhivu Vojvodine otkriven je elaborat pod oznakom “f-183” iz 1960-e, koji svedoči da su žrtve mađarskih fašista u raciji u Bačkoj 1942. godine, pored Srba, Jevreja i roma bili i – Slovaci. Elaborat F-183, svedočanstvo od nekoliko strana o stradanju žrtava racije, govori o stradanju Slovaka u Južnoj Bačkoj. Tokom istraživanja pronađen je spisak 207 privedenih pripadnika slovačke nacionalne manjine, od kojih je petoro izgubilo život.

“Značaj dokumenata je upravo u tome da i mi kao arhivisti i naučnici koji će se ovim baviti ukažu na te činjenice a i drugi organi verske zajednice, pre svega slovačka evangelistička crkva da treba da na temelju ovih konkretnih nalaza i dokumenata, da se pokloni stradalima tj stradalnicima”, rekao je dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhive Vojvodine.

Među spiskovima pronađeno je i svedočenje tadašnjeg episkopa Slovačke evangeličke crkve, Samuela Štarkea, iz Bačkog Petrovca, kojeg su Nemci i Mađari zbog njegovog velikog ugleda u narodu, koristili kao živi štit tokom povlačenja, pod naletom sovjetskih trupa.

RTV(Nemanja Popadić)