NOVI SAD – Epidemiološka situacija u Novom Sadu je nestabilna, ali je pod kontrolom u smislu praćenja i adekvatnog pružanja zdravstvene pomoći i nege svima kojima je potrebna, kaze za emisiju “Grad i mi”, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Naglašava da u ovom trenutku nema potrebe za proglašavanjem vanredne situacije u Novom Sadu što, kako dodaje, ne znači da tako neće biti u narednih 7 do 10 dana.

“Sve od nas zavisi, od toga koliko smo disciplinovani. Ako bude potrebe, sprovodićemo i sankcije za nepoštovanje mera nošenja maski. Otvorili smo dodatnu kovid ambulantu u Veterniku, Novo naselje će kompletno biti pretvoreno u dve kovid ambulante, a deo redovnih pregleda će premestiti u privremeni objekat Doma zdravlja na Limanu 4”.

Na pitanje da li će biti održani “Egzit”, “Sterijino pozorje” i druge manifestacije koje su planirane tokom leta, gradonačelnik odgovara:

“Sve odluke će se donositi u skladu sa epidemiološkom situacijom. Pre svega će se voditi računa o zdravlju građana. Ako budemo mogli sve da organizujemo na bezbedan način da sačuvamo ekonomiju mi ćemo to organizovati. Ako ne, nećemo”, kategoričan je Vučević.

Govoreći za emisiju “Grad i mi” o planovima daljeg razvoja Novog Sada, Vučević je ocenio da globalna pandemija nije sprečila najavljene investitore da odustanu od ulaganja.

“Svi su se uverili u to da su Srbija i Novi Sad dobro mesto za ulaganje, prvenstveno se rukovodeći ljudskim resursima jer imamo odličan izvor kadrova na Univerzitetu u Novom Sadu. I pre 5 godina se videla snažna ekspanzija IT sektora, i to je otvorilo novu etapu u industrijalizaciji Novog Sada, industrijalizaciju 21 veka. Ja sam najavio dolazak dve velike fabrike. Za jednu mogu da kažem da će biti nemački “Kontinental”. To će biti revolucija, i toga ćemo biti svesni tek za par godina, kao što nismo razumeli šta je pre nekoliko godina značio dolazak fabrika “Lir” i “Aptiv” koje su uposlile 6.000 ljudi. Sada imamo ponudu od CTP-a koji je napravio novu halu gde će biti turbo sistemi, da kupe kompletnu zonu Sever 4, i da je oni dalje razvijaju i dovode investitore. To su stvari koje garantuju da će ljudi ovde imati posla, da neće morati da idu u druge gradove i druge države, da ćemo sačuvati našu decu”, kaže Vučević.

RTV (Aleksandra Popović)