BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Briselu, posle dijaloga sa Prištinom uz posredovanje EU, da je razgovarano o nestalim i interno raseljenim osobama, kao i ekonomiji. Srbija je, kaže, stavila do znanja da nikada neće štititi bilo koga i da zbog porodica koje su izgubili bližnje želi da budu pronađena mesta gde su sahranjeni.

On je preneo da se kao nestale osobe vodi 1.643, odnosno 1.644 osobe, od kojih su 570 Srbi.

“Rekli smo da želimo da odgovorimo na sve zahteve Albanaca, da pokažu mesto na mapi gde god im se čini da bi mogli biti, da smo spremni zajedno sa njima i EU da potražimo dali nešto ima ili ne. Ali smo tražili isto pravo za nas jer nismo imali pristupa do sada lokacijama na Kosovu, kao što su Košare, Istok i druga mesta“, rekao je on.

Vučić je kazao da će se razgovor na tu temu nastaviti iduće srede na tehničkom nivou, a da će potom biti pokušano da se pronađe politički konsenzus.

“Suština je da su Albanci tražili da se otvore sve vojne i policijske arhive, ali smo rekli da moraju da otvore arhive takozvane OVK, da bismo mogli da vidimo gde su ubijani Srbi i drugi nealbanski živalj“, objasnio je on.

“Kako smo to izgovorili kao da smo tražili da naselimo celu zemlju na Merkuru ili Veneru za sedam dana“, konstatovao je Vučić.
Rekao je da su dogovoreni principi, a jedan je da će se raditi zajednički sa Crkvenim krstom, prihvatiti pravila i iskazati politička volja za potragom za nestalim licima.

Tanjug,RTV(Ivan Ilić)