BUDVA – Nakon poboljšanja epidemiloške situacije i ispunjavanja svih neophodnih uslova, Srbija se našla na listi zemalja, čijim građanima je omogućen prelazak granice sa Crnom Gorom. Iako je i dalje uslov za ulazak negativan PCR test ili pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus dobijen Elisa serološkim testom, ne stariji od 72 sata, najavljena je mogućnost ukidanja ovih testova ukoliko se nastavi poboljšanje zdravstvene situacije u Srbiji. Iz Turističke organizacije opštine Budva poručuju da se raduju dolasku srpskih turista, koji su oduvek bili posebno važni gosti imajući u vidu tradicionalnu kulturološku bliskost, sličnost u mentalitetu i emotivnu povezanost.

Turiste ove godine čekaju cene na prošlogodišnjem nivou, a u određenim segmentima i značajno niže cene. Na 25 kilometara dugoj rivijeri, jednoj od najlepših na Mediteranu, u privatnom smeštaju nalazi se oko 32.000 ležajeva u sobama, apartmanima, kućama i vilama za izdavanje, koji je postao pravi ponos Budve budući da parira najkvalitetnijem hotelskom smeštaju. Taj potez od Jaza do Buljarice podrazumeva i 129 hotela sa preko 17.000 ležajeva, od kojih je više od polovine hotela visoke kategorije. Cene u privatnom i hotelskom smeštaju su pristupčnije nego ikad, deca do 10 odnosno 12 godina uglavnom borave besplatno, a u ponudi su i dodatne povoljnosti, popusti i akcije. Primera radi, četvoročlana porodica u hotelu na samoj obali mora, sa uključenim polupansionom, na period od sedam noći, može letovati za nepunih 500 evra.

Iz Turističke organizacije opštine Budva istakli su da je porast interesovanja i pojačane rezervacije od strane srpskih turista dodatni dokaz da ovo nije kraj turističke sezone u Crnoj Gori.

„Budvanski hotelijeri su ove godine ponudili pristupačnije cene nego ikada. Kada je u pitanju plažni mobilijar, na pojedinim delovima budvanske rivijere je besplatan, a u onim delovima koji se naplaćuju, cene se uglavnom kreću od pet do deset evra za komplet koji čine dve ležaljke i suncobran, dok je nakon 17h potpuno besplatan za sve koji dođu na kupališta. Rezervacije su značajno pojačane, ali priliv turista se još uvek čeka, imajući u vidu da veliki broj njih čeka na rezultate testova. Potrebno je da svi imamo malo više strpljenja, a najviše nas ohrabruje najava Nacionalnog koordinacionog tela da će smirivanjem epidemiološke situacije u Srbiji Crna Gora sasvim ukinuti testiranje“ ističu u Organizaciji. Takođe dodaju da se sezona pomerila u odnosu na planirani period, pa se druga polovina avgusta računa kao špic sezone, te da se nadaju da će recipročne mere rezultirati time da se ova turistička godina produži i nakon prvog novembra.

Kada su u pitanju mere koje su na snazi u Budvi, na otvorenom i zatvorenom je obavezno nošenje maski i distanca od dva metra, dok su na plažama ove mere ublažene.

“Pored higijenskih mera u svim restoranima, kafe terasama i na plažama gde se sve ležaljke redovno čiste i dezinfikuju, ove godine su uvedene specijalne mere. Naime, postoji  razmak od najmanje dva metra koji mora biti ispoštovan između kompleta ležaljki. Na budvanskoj rivijeri postoji  više od 130 kupališta od kojih se na mnogima vijori plava zastavica, pokazatelj najviših ekoloških standarda. Kada je u pitanju održavanje socijalne distance, dozvoljeno je da četvoro ljudi sedi zajedno za stolom u restoranima i kafićima, osim ukoliko je u pitanju porodica. Plaže su izuzetak i na njima nije obavezno nošenje zaštitnih maski. U slučaju da se neko od turista zarazi tokom boravka u Crnoj Gori i da je njegovo stanje lakšeg oblika, transportuje se ili svojim vozilom ili avionom. Ukoliko pak dođe do hospitalizacije, svi troškovi su na račun države Crne Gore. U Budvi postoji i turistička ambulanta koja radi samo sa turistima, dok Dom zdravlja veoma efikasno radi i u ovim uslovima. Ipak preporučljivo je da turisti koji dolaze imaju putno zdravstveno osiguranje, da ne bi došli u situaciju da plaćaju dodatno.” kažu u Organizaciji.

Kada je u pitanju ulazak u zemlju, za sada sve funkcioniše dobro i nisu primećene velike gužve na granicama, a ponovno uspostavljanje avioprevoza dodatno će olakšati dolazak turista smanjujući vreme njihovog putovanja.

“Radujemo se konačnom otvaranju granica, uspostavljanju saobraćajnih veza, mogućnosti da jedni druge posetimo i svakom gostu iz Srbije. Naš glavni cilj je da budemo dobri domaćini i da svaki gost koji dođe, ode iz Budve pre svega zdrav, sa lepim uspomenama i željom da se vrati.” zaključuju u saopštenju.