BEOGRAD – Akcija “Oluja” bilo je etničko čišćenje Srba i prisustvo Borisa Miloševića to ne može da promeni, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.
“Što se tiče toga da li će prisustvo Miloševića da legitimizuje tu akciju, ništa ne može da je legitimizuje. To je 250.000 proteranih Srba, više od 2.000 ubijenih. To su užasne patnje. Svake godine kada čujete nekog iz te kolone svaki put se rasplačete”, rekla je Brnabić za TV Pink. Ona je dodala da i u Brionskim spisima, odnosno stenogramima stoji da je tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman govorio da je cilj te akcije etnički čista Hrvatska i ponovila da ne postoji ništa što može bilo ko da uradi da se to ospori i da se kaže da nije bilo etničkog čišćenja.

Brnabić je napomenula i da joj je teško da kao predsednica Vlade Srbije oštro kritikuje poteze predstavnika Srba u Hrvatskoj, navodeći da je od Aleksandra Vučića naučila da Srbima treba uvek dati najveću moguću podršku, jer ne može da se priušti da nema jedinstva u srpskom narodu gde god živeli, ali je istakla da odluku Miloševića da prisustvuje obeležavanju akcije ne može da podrži.

Tanjug