EU debata: Svemirski program da ili ne

NOVI SAD – Informacioni centar Delegacije EU u Srbiji i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija, zbog epidemiološke situacije, ove godine Evropsku školu debate organizuju onlajn. Prva tema na koji debatuju srednjoškolci iz Novog Sada i Sombora je „Svemirski program da ili ne“ a možete je pratiti Fesjbuk stranicama EU info mreže u utorak, 11.08. u 18 sati.

Prošlo je skoro pola veka otkako je poslednja osoba sletela na Mesec. Danas, različite države, planiraju da kroz svoje svemirske programe, u naredne dve decenije trajno nasele Mesec. Iz ovih činjenica proizilazi niz uzbudljivih pitanja za debatovanje! 

Zato pratite nadmetanje u argumentima naših najboljih polaznika i polaznica, saznajte više o pravilima debatovanja i odbrani stavova, budite podrška.

Teme: 

– Da li ova nastojanja, i nadmetanja među državama, mogu dovesti do inovacija ili, pak, do bolje saradnje između zemalja. 

– Da li i EU treba da napravi trajnu bazu na Mesecu? 

– Da li je ulaganje u razvoj stalne baze na Mesecu racionalno ili bi EU trebalo da se fokusira na rešavanje problema na Zemlji?

– Da li bi naseljavanje Meseca omogućilo dalje istraživanje svemira i kopanje ruda sa meteora, ili je rizik previše veliki?

– Da li je, uprkos pojačanoj radijaciji, slabijoj gravitaciji i velikoj razlici između najviše i najniže temperature na Mesecu moguće stvoriti stanište prilagođeno ljudima? 

 

Učestvuju: 

Ines Savuljić (1999), Pravni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu

Katica Stevanović (2003), Gimnazija “Isidora Sekulić”, Novi Sad

Milan Galčić (1998), Ekonomski fakultet u Subotici, Novi Sad

Miljana Kandić (2003), Srednja medicinska škola “Dr Ružica Rip”, Sombor

Luka Nikolić (2002), Mitrovačka gimnazija, Sremska Mitrovica 

Moderira: Milica Kravić Aksamit, novinarka 

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informacioni centar Evropske unije, i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija, uz podršku Delegacije Evropske unije. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja. Školu debate je u prethodnih šest godina pohađalo više od 400 srednjoškolaca i studenata iz više od 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 30 javnih debata.

 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *