BEOGRAD – Pregovori socijalnih partnera o visini minimalne cene rada u sledećoj godini mogli bi da počnu polovinom meseca, kažu za Tanjug predstavnici sindikata. Oni ostaju pri stavu da treba izjednačiti minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošackom korpom, dok je svega 15 odsto poslodavaca, koji su učestvovali u istraživanju Unije poslodavaca Srbije, spremno da prihvati povećanje.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta i predsednik UGS “Nezavisnost” Zoran Stojiljković kaže za Tanjug da bi prvi sastanak u vezi minimalne cene rada u 2021. mogao da bude održan polovinom avgusta i da u tom sindikatu pripremaju predlog ali da su generalnog stava da minimalac treba da prati minimalnu potrošačku korpu ili da bude bar približznog iznosa imajući u vidu okolnosti.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu da neće pristati na to da minimalac u narednoj godini bude ispod iznosa minimalne potrošačke korpe. Potpredsednik SSSS Duško Vuković, ističe da taj sindikat ostaje pri stavu da treba da se izjednači minimalna cena rada sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi oko 37.500 dinara.

Tanjug