NOVI SAD – Situacija je znatno povoljnija nego što je bila u sredinom jula, a u ovom momentu imamo 181 pacijenta u Kliničkom centru Vojvodine što je znatno o manje od 330 koliko ih je bilo sredinom jula. Devet pacijenata je na respiratoru i očekujemo da će se ovaj trend smanjivanja broja pacijenata polako nastaviti, te da ćemo biti dovoljno oprezni da ne dozvolimo više rasplamsavanje epidemije i porast broja obolelih, što opterećuje zdravstveni sistem, izjavio je prof. dr Tomislav Preveden, predsednik Društva infektologa Srbije, Klinički centar Vojvodine. …
Dr Preveden je istakao da zarazne bolesti ostavljaju, uglavnom, doživotni imunitet, ali da sa koronom imamo iskustvo manje od godinu dana, pa je za egzaktne odgovore potrebno duže vreme. Druge virusne bolesti poznajemo decenijama ili vekovima i onda se to praktično i zna. Nauka je napredovala, ali nekih odgovora nema.

“U ovom trenutku znamo da nakon preležane korona infekcije imunitet traje svega dva-tri meseca, što bi značilo da nas u ovom naletu ili piku može zaštititi, ali već je pitanje šta će biti kada se pojavi novi talas epidemije. Zato se vakcina bazira na drugačijem provociranju imuniteta koji bi bio dugotrajniji”, objasnio je on.

RTV