BEOGRAD – Beograd je jedini region koji beleži porast broja učenika osnovnih škola, dok je najveće smanjenje broja đaka u južnoj i istočnoj Srbiji, prenosi današnja “Politika”.
Sve više đaka se upisuje u novoizgrađene škole koje “iz godine u godinu popunjavaju pun kapacitet, jer im zbog dobrih uslova za boravak i rad dolaze i deca koja im teritorijalno ne pripadaju, odnosno ne žive u školskom komšiluku”, navodi list.

Statističar analitičar u Odseku za obrazovanje i kulturu Republičkog zavoda za statistiku Srbije Dušan Radovanović rekao je da ukoliko se pogleda početak školske 2010/11. i 2019/20. godine jasno je da je skoro 28.500 dece manje u regionu južne i istočne Srbije.

“Situacija u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji nije mnogo bolja, tamo je oko 23.400 osnovaca manje, dok u Vojvodini imamo osipanje broja učenika osnovnih škola za više od 18.500”, objašnjava Radovanović.

Pre deset godina u klupama prvog razreda bilo je 10.744 najmlađih školaraca više nego u septembru lane na teritoriji Srbije.

FoNet, Politika