BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da je i za Beograd pitanje Zajednice srpskih opština zatvorena tema, o kojoj se ne pregovara jer je već potpisano i treba da se realizuje.
Dačić je tako odgovorio na izjavu premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija da je “Zajednica srpskih opština zatvoreno pitanje”.

“O čemu da se pregovara, kada je to potpisano. Pa zar treba sada neko posle sporazuma u Vašingtonu da vidi da li će se realizovati tačke iz tog sporazuma. To tako ne rade ozbiljni partneri”, rekao je Dačić u emisiji “Politikon” jagodinske televizije Palma plus.

Navodi da time pokazuje da “laže sve” i da nešto prihvate samo da se ne bi naljutili razni faktori.

“Da li to sada znači da i ovo što je sada potpisano u Vašingtonu Priština neće da realizuje”, upitao je Dačić, preneo je SPS u saopštenju.

Navodi da je u Vašingtonu dogovoren moratorijum za aktivnosti za povlačenje priznanja i za aktivnosti Prištine u drugom smeru, a da je nakon toga Priština pozivala BiH da prizna Kosovo.

“Pokazao sam Ričardu Grenelu pismo koje je ministarka spoljnih poslova Prištine pozvala BiH da prizna Prištinu.  Amerikanci su odmah zvali Hotija i sve ostale iz njegovog tima i pitali ih zašto su to uradili. Srbija se pridržava potpisanog, Priština se ne pridržava – rekao je šef srpske diplomatije.

Tanjug