BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, bez prisustva saradnika, u vili Mir u Beogradu.
Predsednik Vučić uradio je dobar posao za Srbiju u Vašingtonu, izjavio je srpski član Predsedništva BiH. “Imajući u vidu moje iskustvo, iz međunarodnih kontakata i teških međunarodnih sastanaka, Vučić je uradio dobar posao za Srbiju”, rekao je Dodik, nakon razgovora sa Vučićem, koji ga je upoznao sa temama i razgovorima u Vašingtonu i Briselu. On je dodao da mu iskustvo govori da se pozicija RS na neki način takođe prelama preko međunarodnih aranžmana i razgovora koji se tiču Srbije i njenih pitanja.

Nema, međutim, preterana očekivanja kad je reč o dobrim namerama međunarodnih faktora, pre svega iz Brisela. Istakao je da je razgovor sa Vučićem bio u četiri oka, jer je želeo, kaže, i neke druge stvari da prenese predsedniku Srbije. Jedna od tema bilo je, rekao je Dodik, ponovno nastojanje Bakira Izetbegovića i Bošnjaka da Bošnjake drže zarobljenim stalnom temom sukoba sa Srbijom, te pričom o pokretanju nove tužbe za genocid. To je, prema Dodikovoj oceni, deo politike koja je već rezultirala onom deklaracijom po kojoj ne bi bilo RS, već bi BiH trebalo da se organizuje na drugi način.

“Oni žele da pričamo o novoj tužbi i da eliminišu Srbiju”, rekao je Dodik.

Tanjug