NOVI SAD  Folklorni ansambl „Vila“ SKUD „Železničar“ iz Novog Sada uzeo je učešće na XVII Međunarodnom festivalu plesnih umetnosti i pesme koji se održao 30. avgusta u ukrajinskom gradu Kropivnicki u Kirovogradskoj oblasti. Na svom prvom učešću na ovom festivalu Folklorni ansambl „Vila“ osvojio je najviše priznanje ovog festivala – SUPER GRAND PRI. Već 12. godinu za redom ovaj festival organizuje Kulturno-umetnička fondacija „Perspektiva“ Aptema Strizhakova iz grada domaćina. Specifičnost ovog festivala je to što okuplja plesače više žanrova, od baletskih umetnika, preko članova ansambala koji neguju narodnu i tradicionalnu igru do igrača savremenog i tzv. estradnog plesa. Ove godine, učestvovali su ansambli iz 10 zemlja. Pored zemlje domaćina Ukrajine, učešće su uzeli i plesači iz Poljske, Belorusije, Indije, Kanade, Kazahstana, Kuvajta, Moldavije, Rumunije i Srbije. Celokupan događaj se prenosio uživo putem interneta, a praćen je u različitim delovima ne samo Ukrajine već i sveta.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije u Ukrajini i svetu, festival je održan na malo drugačiji način nego prethodnih godina. Umesto nastupa uživo na centralnom trgu u gradu Kropivnicki, učesnici su imali zadatak da snime i pošalju video sa igrama kojima bi se predstavili na festivalu, kao i probu „uživo“ koja prikazuje autentičnu radnu atmosferu u pripremi i izvođenju igara i pesama.

Pregledom poslatih video sadržaja članovi žirija, eminentni stručnjaci iz oblasti etnomuzikologije, etnokoreologije i istaknuti umetnici iz oblasti tradicionalne igre i pesme, ocenjivali su i vrednovali izvođenje igara i pesma učesnika rukovodeći se strogim kriterijumima, i prema njihovoj stručnoj oceni Folklorni ansambl „Vila“ SKUD „Železničar“ iz Novog Sada zaslužio je najviše priznanje festivala – SUPER GRAND PRI.

RTV