PALIĆ – Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, počinje danas i trajaće do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava u bioskopu ” EuroCinema ” i “Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu “Abazija” na Paliću. Festival će biti otvoren svečanom ceremonijom u bioskopu ” EuroCinema ” u 20 časova, na kojoj će naša legendarna glumica Mirjana Karanović primiti nagradu “Aleksandar Lifka” za doprinos evropskoj kinematografiji.

Festivalski program će u 20.30 otvoriti film “Ime naroda” našeg proslavljenog reditelja Darka Bajića, u produkciji kuće Zillion Film i uz pokroviteljstvo Vlade AP Vojvodine. Ovo ostvarenje je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka. U glavnom takmičarskom programu, uz “Ime naroda” će se naći još 11 evropskih ostvarenja.

Selektor Nenad Dukić je naročito istakao četiri filma renomiranih autora: “Jedan od najznačajnijih savremenih italijanskih reditelja Mateo Garone u filmu “Pinokio” predstaviće osobenu, krajnje originalnu verziju poznate bajke sa sjajnim Robertom Benjinijem u ulozi Đepeta; poznati francuski autor starije generacije Filip Garel biće na programu sa novim filmom “So od suza”; veteranka poljskog i svetskog filma Agnješka Holand biće u konkurenciji s novim filmom “Šarlatan” a jedan od najosobenijih nemačkih reditelja Kristijan Pecold dolazi s filmom “Undin”.

Kao “najintrigantniji i najkontroverzniji film glavnog programa”, Dukić je istakao ostvarenje “Nataša”, jedan od filmova obimnog projekta DAU ruskog reditelja Ilje Hržanovskog.

RTV