BEOGRAD – Peto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’N’Ritam (D’n’R) biće održano od 22. do 25. septembra u Domu kulture “Studentski grad” u Beogradu. Pod sloganom „Peti D’n’R = čista Petica“, i ove godine posetioce očekuje veliki broj premijera, zanimljiv i raznovrstan takmičarski program, nove interesantne muzičke knjige, atraktivne tribinske teme i učesnici koji su obeležili deo istorije regionalne muzičke scene.

U takmičarskoj selekciji je čak 15 filmova, od kojih će 13 domaća publika imati prilike da pogleda premijerno. S ponosom najavljujemo svetsku premijeru filma o najvažnijoj jugoslovenskoj grupi, sastavu „Indexi“. Posebno emotivan momenat je činjenica da će film biti prikazan 23. septembra, na dan rođenja Davorina Popovića, pevača grupe „Indexi“.

U revijalnom programu posetioce će imati prilike da pogledaju ekranizovanu priču o čuvenom fotografu Džimu Maršalu koji je tokom 20. veka fotografisao najveće svetske rok zvezde, kao i priču o živoj legendi ex-yu i hrvatske muzičke scene Džimiju Staniću, koji i u 93. godini sa puno radosti i entuzijazma nastupa na klupskim zagrebačkim scenama.

Na programu su i dokumentarac o nastupu sastava „Repetitor“ u Centralnom zatvoru, priča o legendarnom Tusti iz KUD Idijota, zatim priča o bioskopu sa ( nekada) najvećim platnom na Balkanu a sada centru urbane kulture, „Kinu ’Šiška- 10 let’“… Publika koja dođe na peto izdanje D’n’R festivala imaće priliku da prođe kroz 70 godina života najekstavagantnije pojave na sceni bivše države, čuvenog doktora za rokenrol Milića Vukašinovića. Tu su, takođe, i priča o svojevrsnom hodočašću makedonskih repera u Njujorku, o Viktoriji iz Rock kampa za devojčice, kao i priča Gorana Bareta direktno u kameru, bez dlake na jeziku…

U okviru programa Notabook stižu tri nove knjige – „Pola veka subotičke popularne muzike“, „Bunt dece socijalizma“ i „Sve bio je ritam“.

S ponosom ćemo prvi put u Beogradu predstaviti knjigu Dušana Vesića “Bunt dece socijalizma – priča o novom talasu”, koja govori o prvoj generaciji muzičara novog talasa i neizmernom, sveobuhvatnom, vanvremenskom uticaju koji su akteri priče ostvarili.

Knjiga bubnjara „Azre“, Borisa Leinera „Sve bio je ritam“ biće, u skladu sa kovid okolnostima, predstavljena online, uz ekskluzivnu mogućnost kupovine knjige u ograničenom tiražu tokom trajanja promocije.

Peti Dok’n’Ritam u vremenima ko-vidljivim, učiniće vidljivim snagu duha, umetnike svesne svog integriteta i odgovornosti koje nose poruke koje šalju.

O nagradi koju dotira Filmski Centar Srbije ove godine odlučivaće žiri u sastavu: reditelj Milorad Milinković, dramaturg, filmski i muzički kritičar Aleksandar Janković i muzičar i glumac Mario Knezović, frontmen sastava „Zoster“.

U okviru saradnje sa Bunt Rok Festivalom, koncertom beogradskog sastava „Viva Vops“ 25. septembra biće svečano zatvoren peto izdanje festivala D’n’R.